top of page

Chinese geneeskunde: Wu Xing wat is dat precies?

Voel jij je rusteloos en onvervuld op dit moment? Grote kans dat jouw vuur element uit balans is. Of voel jij je juist stabiel en helder? Dan is het aarde element in jouw goed vertegenwoordigd. Dit zijn twee voorbeelden die iets zeggen over wat er speelt bij jou. De vijf elementen van de Chinese geneeskunde geven vele inzichten in ons systeem, ze zeggen iets over ons karakter, onze organen, en onze metaal en emotionele gesteldheid. In deze blog leg ik kort uit waar de 5 elementen voor staan en geef ik een tip om elk element te versterken.


Wu Xing - De vijf elementen


De vijf elementen van de traditionele Chinese geneeskunde zijn vijf onderling beïnvloedende en van elkaar afhangende krachten. Ze wisselen elkaar af in een specifieke volgorde in alle natuurlijke processen.

‘Wu’ betekent vijf en ‘Xing’ kan het beste vertaald worden naar bewegen. De vijf elementen beschrijven als het ware vijf fasen die kunnen worden toegepast om alle fenomenen in het universum en in ons zelf inzichtelijk te maken. Ze bepalen het karakter van alle natuurlijke systemen. Dit geldt ook voor de mens, die vanuit de Chinese geneeskunde vanuit een holistisch perspectief wordt bekeken. In de Chinese geneeskunde worden de psyche, de mentaal-emotionele gesteldheid en de diverse orgaansystemen gezien als van elkaar afhankelijk en dat deze elkaar beïnvloeden.


De vijf elementen kunnen als volgd worden gekarakteriseerd;

Hout

staat voor de levende natuur en elke vorm van vegetatie. Hout vertegenwoordigd de groei en symboliseert de kindertijd en het voorjaar, wanneer alles groeit en er nieuw leven ontstaat.

Doelgericht jaagt dit element zijn doelen na. Als het daarbij gehinderd wordt en er disharmonie ontstaat treden er woede en agressie op. Maar ook roekeloosheid en vechtlust. De organen die bij dit element horen zijn de lever en de galblaas.


Hier een tip om je hout element te versterken;

Kom in beweging, doe een buitensport. Hout heeft een uitlaatklep nodig, de vitaliteit moet levend gehouden worden. En waarom in de buitenlucht? Omdat natuur genezend is voor hout. Alles wat groen is en groeiend, is één en al houtenergie. Goed tegen depressieve klachten, waar dit element gevoelig voor is.


Vuur

is licht, heet en licht ontvlambaar. Onder dit element vallen daarom enthousiasme en levensvreugde. Vuur vertegenwoordigd de jeugd en de zomer. Hierin ontwaakt sexualiteit, het gaat gepaard met daadkracht en zin in avontuur. Als vuur uit balans is zal een persoon snel lichtgeraakt zijn, rusteloosheid hebben, oppervlakkig en onvervuld zijn. De organen die bij dit element horen zijn het hart en de dunne darm. Ook het pericard en de driewarmer vallen onder dit element.


Een tip om jouw vuur nog meer aan te wakkeren;

Ga naar een hogere versnelling en heb plezier. De energie van vuur is uitbundig, snel en prikkelend. Doe activiteiten die matchen met deze vibratie. Ga bijvoorbeeld op dansles, train op muziek waar vaart in zit. Of spring heel simpel op en neer. Dit zal het vuur doen aanzetten in jezelf en je zult je snel meer energiek voelen.


Aarde

staat voor stabiliteit, helderheid, standvastigheid en bestendigheid. Aarde geeft ons voeding zowel in lichamelijk en geestelijk opzicht. De aarde fase staat voor het stichten van een gezin en geldt als het midden van het leven. Dit element behoort tot de tussenfasen van de seizoenen. Ook macht en materieel bezit behoren bij dit element. Bij een disbalans ontstaat er piekeren en te veel bekommeren, bemoeienis en stagnatie. De gelinkte organen bij het aarde element zijn de maag en de milt.


Zo versterk je jouw aarde element;

Zelfzorg, bemoeder jezelf. En met zelfzorg wordt hier niet bedoeld als goed eten, genoeg slapen en regelmatig sporten. Maar hier staat het voornamelijk voor vriendelijk, zacht en bemoedigend zijn voor jezelf. Zoals een moeder met haar geliefde kind om gaat. Dat wil zeggen jezelf door de dag heen verwennen met kleine attenties. En ervoor zorgen dat er ruimschoots in al je behoeften wordt voorzien. Wat heb jij nodig, dit zorgt voor een stevig aarde element.


Metaal

vanwege zijn hardheid staat het voor doorzettingsvermogen, vastberadenheid en concentratie op belangrijke dingen. Tegelijkertijd kan metaal ook verstarring en overdreven trouw aan principes betekenen. Metaal kenmerkt de fase van de herfst, het verval. De tijd waarin de oogst wordt binnengehaald. Het heeft ook te maken met rijpheid en rust. Bij disharmonie geeft dit vasthoudendheid. De organen die bij dit element horen zijn de longen en de dikke darm.


Zo versterk je je mentaal element;

Creëer een routine, maak het leven voorspelbaarder.

Metaal gedijt goed op een regelmatig ritme en voorspelbaarheid in het leven. Onderzoek welke kleine aanpassingen je zou kunnen doorvoeren. Zoals; vaste eetmomenten, op dezelfde tijd naar bed en er weer uit, je kleding alvast klaarleggen, zodat je er geen stress over hebt. Dit zorgt voor evenwichtiger metaal element.


Water

Alles wat vloeibaar is, hoort bij het element water. Het staat voor concentratie, maar ook voor flexibiliteit, verandering en onafhankelijkheid. Vanwege zijn helderheid symboliseert het rationaliteit. Bij een teveel verzameld het enorme krachten, die doorzettingsvermogen bevestigen. Het staat voor het seizoen de winter, het vergaan en alles opslaan. Ook waarin je terugkijkt en je je bezint en je van alles losmaakt. Bij een disharmonie geeft dit wanhoop en wantrouwen en pessimisme. De organen die eraan verbonden zijn, zijn de nieren en de blaas.


Je water element kan je met deze tip versterken;

Relaxtijd, geef je over aan het ‘zijn’ niet aan het ‘doen’.

Neem minimaal vijf dagen consequent een uur relaxtijd. Liefst langer. En met relaxtijd wordt niet bedoeld: scrollen op social media, netflixen, spelletje doen op je telefoon of zwerven op internet. Maar kies voor heerlijke badsessie, een geleide meditatie, een massage of een kort slaapje. Op deze manier zal jouw water element weer in balans komen.


En de cyclus begint opnieuw.


Deze korte uitleg kan al inzicht geven en zal waarschijnlijk herkenning geven bij jezelf en anderen.

Alle elementen zijn vertegenwoordigd in ieder mens, maar er zullen er twee duidelijker aanwezig zijn.


Ben jij benieuwd naar welk element bij jou uit balans is? Stuur mij dan een mail met de dingen waar je tegenaan loopt en ik geef je gratis wat tips om meer in balans te komen. Of bekijk direct mijn Feel Vie traject, waarin je in vier maanden leert hoe je weer volledig holistisch in balans komt zodat je je rustig, gelukkig en ontspannen voelt.


Liefs,

Anita


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page