top of page

Is jouw Qi ofwel levensenergie in balans?

Bijgewerkt op: 16 jan.

Ervaar jij vage lichamelijke klachten? Loop je vast en voel je onrust in je lichaam? Krijg je het gevoel dat je meer in je hoofd leeft dan dat je voelt? Dan is mogelijk jouw qi uit balans. En denk je nu qi wattes.. Ik leg je hieronder uit wat qi is en geef je oefeningen om jouw qi te laten stromen.


Het Chinese woord qi betekent letterlijk ‘damp van gekookte rijst’ en staat voor ‘lucht’ maar ook voor ‘innerlijke kracht’, ‘energie’, ‘vitaliteit’ en ‘levensenergie’. Hierin klinkt al door dat het bij de levensenergie qi om een onzichtbare, nauwelijks tastbare kracht gaat die door het hele lichaam stroomt en er leven aan geeft.


Volgens de Chinese geneeskunde is qi de oorsprong van al het leven. Niet alleen van de mens en alle andere levende wezens, maar ook de natuur en het hele universum. Het groeien en bloeien van planten, het stromen van rivieren en elke vorm van voortplanting getuigen van het bestaan van qi. Qi is de bron van beweging, van het leven.


Hoe bereikt de levensenergie het hele lichaam, de ziel en geest? In het menselijk lichaam stroomt de levensenergie qi door met elkaar verbonden kanalen of energiebanen, de zogenaamde meridianen. In vier richtingen: naar boven, naar beneden, naar binnen en naar buiten. Qi verzamelt zich in alle organen en stroomt dan vanuit het midden van het lichaam naar buiten en weer terug. Bij vitale en gezonde mensen stroomt de qi energie harmonisch, gelijkmatig en ongehinderd door het hele lichaam en voorziet het op lichamelijk en geestelijk niveau van levensenergie. Denk hierbij aan: beweging, vertering, maar ook het denken, het voelen en de zintuiglijke waarneming zijn een uitdrukking van qi.


Qi stoornissen en de gevolgen ervan

Wanneer qi door een disharmonie of een tekort wordt geblokkeerd en niet vrij kan stromen, stagneert of zelfs verdwijnt, treden er pijn en klachten op. Er ontstaan niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke aandoeningen. Ziekte betekent volgens de leer van de traditionele Chinese geneeskunde altijd dat er een disbalans aanwezig is. Als de qi-stroom helemaal tot stilstand komt, betekent dat de dood.


Aangeboren en verworven qi

Het menselijk lichaam bevat twee soorten qi:

aangeboren qi (onze oorspronkelijke qi) die wordt opgeslagen in de niermeridiaan en niet hernieuwbaar is. En je hebt verworven qi. Aangeboren qi wordt in de loop van ons leven opgebruikt, terwijl verworven qi elke dag door middel van ademhaling en voeding opnieuw wordt aangevoerd. De adem-qi verzamelt zich in de longen. Maag en milt zetten voeding en vloeistoffen om in voedings-qi.


Onze levensenergie voedt zich met alles wat we uit onze omgeving opnemen. Daardoor kunnen we zelf iets doen om gezond te blijven en ons goed te voelen.

Door een gezonde leefwijze en een evenwichtige gemoedstoestand ontzien we onze oorspronkelijke qi en verlengen we onze levensduur en levenskwaliteit. Daarom is het heel belangrijk om ons lichaam van schone, frisse licht te voorzien en op gezonde, voedzame en uitgebalanceerde voedingsmiddelen te letten. Ook stress en onrust moeten worden vermeden om qi niet onnodig te verzwakken.


Hoofdfuncties van Qi


 • Qi is de kracht die voor de circulatie van het bloed en voor de beweging, de groei en het transport in de orgaankringen zorgt, dus voor alle levensprocessen.

 • Qi verwarmt het lichaam en stuurt de lichaamstemperatuur.

 • Qi houdt het bloed en de lichaamsvloeistoffen in de organen en energiebanen.

 • Qi beschermt het lichaam en weert ziekteverwekkers en schadelijke invloeden af.

 • Qi zet zuurstof en voeding om in energie en zorgt ook voor de uitscheiding van afvalproducten.


Kortom qi is levensenergie die van levensbelang is om vitaal en gezond door het leven te gaan. Mocht jij een stagnatie ervan in jou lichaam of op geestelijk/mentaal niveau ervaren, dan kan het zijn dat er een stoornis in jouw qi zit.


Hier 2 oefeningen om jouw qi direct te boosten


Basishouding en oefening 1:

 1. Ga staan met je voeten op schouderbreedte.

 2. Je lichaam is losjes en ontspannen.

 3. Kijk recht naar voren. Je armen zijn gebogen. Je handpalmen bevinden zich op borsthoogte en wijzen op een afstand van circa 20 cm naar elkaar toe.

 4. Draai nu je armen en je handen naar buiten en open zo je handen 5 tot 10 keer voor je borst.

Oefening 2:

 1. Doe eerst de basishouding en oefening 1

 2. Buig je armen, laat je handpalmen naar beneden wijzen en strek je vingers naar voren.

 3. Houdt je handen op borsthoogte.

 4. Open nu 36 keer je handen voor de borst. Laat de vingertoppen naar buiten wijzen.


Doe deze oefeningen in rust en elke dag totdat je deze helemaal verinnerlijkt hebt. Wees daarbij vooral alert op je ademhaling en laat al het andere los.


Voel je nog steeds een disbalans en wil je jouw levensenergie ofwel qi nog meer laten stromen? Stuur mij dan een mail met de dingen waar je tegenaan loopt en ik geef je gratis wat tips om meer in jouw levensenergie te laten stromen. Of bekijk direct mijn Feel Vie traject, waarin je in drie maanden leert hoe je weer volledig holistisch in balans komt zodat je je rustig, gelukkig en ontspannen voelt.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page